Recyclagebedrijf bouwt kolossale sorteerhal in Waaslandhaven

door | feb 17, 2016

Het recyclagebedrijf D’Hollander Equipment heeft in de Waaslandhaven in Kallo een nieuwe polyvalente hal van 4.500 m² laten bouwen. Een tweede hal met dezelfde omvang is gepland. Op de site wordt ook containerweging aangeboden.

 

 

De nieuwe sorteerhal past in de uitbreiding van de activiteiten van D’Hollander Equipment, legt zaakvoerder Yvan D’Hollander uit. Het bedrijf ging tot voor kort met mobiele machines naar bedrijven voor het recycleren, zeven en shredderen van producten ter plaatse. Die activiteiten zullen voortaan in de nieuwe hal kunnen plaatsvinden. De polyvalente loods heeft een waterdichte betonnen vloer, waar alle producten zoals ertsen, mineralen en grafietblokken kunnen worden gebroken tot grondstof. Het bedrijf beschikt voorts over een milieuvergunning klasse I voor de behandeling van vervuilde grond als tussenstap naar biologische reiniging. “We kunnen hier ook containers behandelen met non-ferrometalen en andere producten die droog moeten gehouden worden”, zegt D’Hollander.

Vervoer

De aan- en afvoer van de producten gebeurt zowel over de weg als via het water. “We beschikken hier niet over een eigen kade, maar we hebben hier voldoende terminals vlakbij aan het Deurganckdok. We hebben ook een weegbrug voor containers die ook voor derden toegankelijk is en kunnen daarvoor het verplichte VGM-document (Verified Gross Mass) uitreiken”, zegt D’Hollander.

Tweede hal

De nieuwe hal werd gerealiseerd door het staalbouwbedrijf Frisomat uit Wijnegem en dit in minder dan twee maanden. Alle onderdelen passen in elkaar als een meccano. Ze meet 50 meter op 90 meter en heeft een vrije overspanning van 50 meter. Volgens het staalbouwbedrijf is dit een primeur voor België. De vrije hoogte bedraagt 12 meter en laat toe om binnenin gemakkelijk te kunnen manoeuvreren met de mobiele zeef- en breekinstallaties. Via verluchtingsroosters wordt het vrijgekomen stof naar buiten gefilterd. Anticondensfolie houdt de materialen droog tijdens het sorteren.
Zaakvoerder D’Hollander heeft al plannen voor een tweede hal met dezelfde afmetingen pal naast de huidige hal.

Pin It on Pinterest

Share This