Welvaarts bestaat 40 jaar!

door | sep 11, 2018

Op 21 juni 2018 heeft Welvaarts Weegsystemen, samen met haar klanten, relaties en personeel, haar jubileum gevierd met een  Welvaarts Demo Dag. Hierbij kon men o.a. ook meer dan 25 voertuigen van klanten, allen voorzien van een Welvaarts weegsysteem, aanschouwen. Er waren ook presentaties en demonstraties, onder meer van de ‘ijkoplegger’, een mobiele weegbrug. Bij een drankje, een hapje en een praatje werden duurzame banden gesmeed en geaccentueerd. Want ontmoeten, contacten leggen én Brabantse gezelligheid staan voor Welvaarts centraal.

Een korte schets van een vooruitstrevend familiebedrijf

Opbouw, ICT, ijken, bij Welvaarts doen ze het allemaal zelf! Meten is weten en daar weten zij alles van. Het familiebedrijf is volledig gespecialiseerd in weegsystemen. “We waren de eersten op het gebied van geijkt mobiel wegen”, zegt oprichter Wim Welvaarts trots. Vanwege het 40-jarig bestaan, en om iedereen nader kennis te laten maken met de vele mogelijkheden van weegtechniek, organiseerde men op 21 juni een Demo Dag. Het bedrijf Den Bosch zette dan zijn deuren wagenwijd open, en met succes!

Oprichter Wim Welvaarts begon veertig jaar geleden met weegsystemen voor de agrarische sector. “Vooral biggen moesten gewogen worden, als ze van de ene naar de andere boerderij werden vervoerd”, vertelt hij. “Gaandeweg ontstond er ook behoefte om het agrarisch afval te wegen, zoals landbouwfolie. Zo kwamen we geleidelijk in de afvalbranche terecht. Nu is meer dan de helft van onze business afvalgerelateerd. We voorzien vooral grotere afvaltransportwagens van weegapparatuur.”

Bonnetje

Zoon Richard Welvaarts nam de fakkel in 2011 van zijn vader over. “Met wegen en een bonnetje ben je tegenwoordig niet meer klaar”, licht hij de moderne ontwikkelingen toe. “Vandaag de dag investeren we heel veel in digitale dataverwerking. Gemeenten en afvalinzamelaars willen de gegevens kunnen koppelen, om het afvalbeleid in beeld te brengen en inzamelroutes te optimaliseren. Om dat te kunnen realiseren, werken we samen met andere ICT-bedrijven en hebben we ook zelf softwarespecialisten in dienst.”

Maar een goed weegsysteem blijft natuurlijk de basis van alles. Omdat het niet handig is als een wagen steeds naar de weegbrug moet rijden om het gewicht van zijn vracht te kunnen bepalen, ontwierp vader Wim twintig jaar geleden al een mobiel, geijkt weegsysteem. “Toen ik dat destijds op een beurs vertelde, kon men mij bijna niet geloven”, lacht hij. “Tot dan toe moest een weegtoestel waterpas staan. Met het systeem dat ik bedacht had, was dat verleden tijd.” Wim Welvaarts zet zijn woorden kracht bij met een rondleiding door de werkplaats in Den Bosch. Achterin wordt een inzamelauto van een papierversnipperaar geijkt . Enorme metalen ijkgewichten worden in de auto geschoven. Om zeker te weten dat de weegresultaten betrouwbaar zijn, staat het voertuig op een kantelbrug. “Kijk, nu helt de wagen achterover, nu staat hij scheef in de lengte”, merkt hij op. “Maakt allemaal niets uit, de vracht wordt nauwkeurig gewogen.” Naast de kantelbrug staat een enorme tank. “Ook door ons ontworpen”, merkt Wim Welvaarts met enige trots op. “Daarmee kunnen we, als een van de weinigen ter wereld, ijken met vloeistof. Want in een tankwagen kun je geen ijkgewichten plaatsen.”

Passie voor het vak

Welvaarts heeft ook nog een vestiging in Duitsland, maar Den Bosch is de thuishaven. Hier werken zo’n twintig mensen, waaronder veel monteurs en enkele ICT’ers. “Sommige van de monteurs zijn al tientallen jaren bij ons in dienst”, zegt huidig directeur Richard Welvaarts. “Wij zijn een echt familiebedrijf, iedereen werkt hier met een enorme passie voor zijn vak. Groot voordeel is ook dat we alles onder één dak hebben. Opbouw, ICT, ijken, we doen het allemaal zelf.” Zo’n compacte organisatie zorgt voor korte lijnen en een snelle service. “In Nederland hebben we een marktaandeel van 80 procent. Dat komt natuurlijk omdat we van oudsher zo specialistisch zijn, al zit onze service daar ook zeker voor iets tussen. We zijn trouwens geen stropdassenbedrijf en als er zicht een probleem voordoet, dan verhelpen we daar onmiddellijk aan.”

Nauwe samenwerking met Amsterdam

Hoe bijzonder Welvaarts is als bedrijf, blijkt onder meer uit de sterke band met de gemeente Amsterdam. “We werken al twintig jaar nauw samen”, zegt verkoopadviseur Eddy van der Aa. “Nu zijn we druk bezig met een project voor de weging van ondergrondse containers met als voornaamste doel het optimaliseren van de inzamelroutes.”

Volgens dhr. Van der Aa zijn er drie instrumenten om de vulgraad van een ondergrondse container te kunnen bepalen. “Kleptellingen, dieptemeting en weging”, somt hij op. “Uit onafhankelijk onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt nu dat weging het goedkoopste én nauwkeurigste instrument van die drie is. Natuurlijk kun je pas achteraf, bij het legen van de container, wegen, maar op grond van data-analyse kan je heel nauwkeurig voorspellen wanneer een container vol zit. Weersinvloeden kunnen daarbij een rol spelen, maar ook evenementen als een thuiswedstrijd van Ajax. Als je alle gegevens goed invoert en verwerkt, heb je tachtig procent zekerheid, blijkt uit dat onderzoek.”

Amsterdam werkt nu samen met Welvaarts aan een uniforme dataverwerking van de weegresultaten. “Doel is dat straks ook de verschillende stadsdelen gegevens en routes uit kunnen wisselen, zodat er optimaal ingezameld kan worden”, aldus dhr. Van der Aa. “Geen enkele gemeente wil bij plaatsingen bij zijn containers omdat ze te laat geleegd zijn, Amsterdam ook niet.”

 

 

Pin It on Pinterest

Share This