+32 3 336 15 50 info@milieugids.be

Duurzame en veiligere aanpak van paddentrek

door | mrt 21, 2019

Duurzame en veiligere aanpak van paddentrek

Honderdduizenden padden maken momenteel de oversteek naar de poel waar ze geboren werden om er te gaan paren. Helaas is deze tocht niet zo rooskleurig, deze amfibieën moeten wegen oversteken, én daar gaat het jammer genoeg mis. Voorbijrijdende wagens maken veel slachtoffers. Naast het gevaar voor dieren is er ook het risico voor automobilisten die overstekende dieren proberen te ontwijken.

Momenteel zetten heel wat vrijwilligers zich in voor de veilige oversteek van amfibieën. Zo worden de diertjes via geïmproviseerde wanden,  gemaakt van palen verbonden door worteldoeken, naar een put geleid om nadien manueel per emmer overgezet te worden.

Maar dit kunnen we niet duurzaam en permanent noemen. Een oplossing kan zijn om de leefgebieden opnieuw met elkaar te verbinden zonder de padden de weg te laten oversteken. Het plaatsen van faunatunnels in combinatie met geleidingssystemen, is een veiligere en permanente oplossing. Hiermee worden alle padden, alsook andere diertjes zoals salamanders of egels, door de tunnels begeleid en beschermd.

 

 

OVER ACO

Met het ACO Pro programma biedt ACO een breed scala aan producten en oplossingen om het ecologisch evenwicht te behouden of te herstellen. Het plaatsen van faunatunnels in combinatie met geleidingssystemen biedt een veilige, effectieve oplossing. Hiermee worden de leefgebieden door oversteekoplossingen weer met elkaar verbonden. Dankzij de openingen aan de bovenzijde van de tunnels blijft de temperatuur en de luchtvochtigheid constant, wat voor amfibieën van groot belang is.
De behoeften van de dieren en hun migratiegedrag vormen uiteraard het uitgangspunt.

ACO
Preenakker 8
B-1785 Merchtem

Meer informatie op www.aco.be/nl/tunnelsystemen-voor-amfibieen.html  

Klik hier voor de infofiche van deze groene partner.

Pin It on Pinterest

Share This