Forse elektriciteitsbesparing bij Rendac dankzij optimalisering waterzuivering

Milieugids partner Aerzen

Forse elektriciteitsbesparing bij Rendac dankzij optimalisering waterzuivering

door | mrt 18, 2021

De footprint van waterzuiveringsinstallaties wordt alsmaar vaker onder de loep genomen. Zo ook bij Rendac! Het bedrijf vertrouwde hierbij op waterzuiveringsspecialist Pantarein, die voor de blowers een beroep deed op Aerzen. 

Rendac is een leidende Europese dienstverlener inzake het ophalen en verwerken van dierlijk restmateriaal. Bijzonder aan de aanpak is dat de eindproducten omgezet worden in groene energie en duurzame brandstof, wat een zwaar belaste waterzuiveringsinstallatie met zich meebrengt. Binnen het kader van groene energie is er ook nood aan energiebesparende maatregelen.

Rendac bouwde midden de jaren ’90 een aerobe waterzuiveringsinstallatie, waarbij bacteriën het organisch afval in een zuurstofrijke omgeving afbreken. Voor de beluchting werd gebruikgemaakt van oppervlaktebeluchters. Deze technologie mag dan investeringsgunstig zijn en vraagt weinig onderhoud, toch heeft ze een niet te onderschatten nadeel: het energieverbruik. Om de bestaande waterzuivering te optimaliseren, schakelde Rendac de firma Pantarein in.

Als fabrikant van dé drie gebruikte blowertechnologieën in de waterzuiveringsindustrie adviseerde Aerzen om voor turbotechnologie te kiezen in plaats van de klassieke blowertechnologie. Uitdaging: voldoen aan de hoge luchtvraag in een zo compact en energie-efficient mogelijke uitvoering mét respect voor strenge geluidseisen. Pantarein slaagde er in twee Aerzen turbo blowers in een hoogwaardig afgewerkte container met standaardafmetingen te plaatsten. Het equivalent in klassieke blowertechnologie had er met een tot 4x grotere footprint onmogelijk in gepast.

Naast de gekozen blowertechnologie werd als extra energiebesparende maatregel geopteerd voor een AERsmart Blower Group Control Unit die steeds de meest performante combinatie van blowers aanstuurt.

Pantarein blikt, net als Aerzen, tevreden terug op de samenwerking. Door de overschakeling naar een ander waterzuiveringssysteem en energie-efficiënte turboblowers bespaart Rendac jaarlijks ongeveer 3.000 MWh aan elektriciteit.

Meer weten over deze case of een specifieke vraag omtrent de compressoren van Aerzen? Neem contact op via www.aerzen.be

Tech data Turbo Blower

  • Type:                                             AT200-0.8S
  • Geïnstalleerd vermogen:          120kW
  • Capaciteit:                                   6.500Nm³/h
  • Druk:                                             1,4 bar(a)
  • Besparing:                                    >20% t.o.v. 3 lobbige blower equivalent  –  >40% tov oppervlaktebeluchters

 

GERELATEERDE POSTS

Life Cycle Assessment (LCA) Specialist

Life Cycle Assessment (LCA) Specialist

  ARCHE Consulting, located in Ghent and Leuven, provides regulatory compliance services for manufacturers or importers of chemicals, biocides, cosmetics, plant protection products, fertilizers, and plant bio-stimulants. We guide our clients through the complex...

Join Avecom’s Newest Webinar

  Unveiling the Role of Biodegradation in a Circular Economy: Join Avecom’s Newest Webinar Join Avecom on November 14th and explore the vast potential of biodegradation in environmental remediation and discover Avecom's biopolymerization processes for...