Het LIFE NARMENA Project: een schoolvoorbeeld van het nut van natuurgebaseerde saneringstechnieken

Foto: Zammelbroek, één van de sites waar natuurgebaseerde saneringsmethoden worden toegepast in het kader van het LIFE NARMENA Project

Samen met 6 andere partners, is ARCHE Consulting actief betrokken bij het LIFE NARMENA project, waarbij historische metaalvervuiling wordt aangepakt aan de hand van niet-invasieve, natuur-gebaseerde saneringsmethoden. Historische metaalvervuiling in onze rivieren en bodems is een acuut probleem dat vraagt ​​om innovatieve duurzame oplossingen. Het LIFE NARMENA-project brengt zeven toegewijde partners samen om deze uitdaging aan te gaan.

Natuur-gebaseerde saneringsmethoden

In Belgische natuurgebieden zijn natuur-gebaseerde saneringsmethoden (nature-based remedition) een logische keuze om de impact van een sanering zoveel mogelijk te beperken. Deze methode wordt bijvoorbeeld geïmplementeerd langs de oevers van de Grote Calie in Turnhout, waar een belangrijke chroom verontreiniging is aangetroffen.

Traditionele saneringstechnieken zijn vaak invasief, duur en arbeidsintensief. In plaats daarvan wordt hier een bacterie-ondersteunde fytostabilisatie (bacteria-assisted phytostabilisation) gebruikt om de biologische beschikbaarheid en mobiliteit van Cr te verminderen, en zo de blootstelling en verspreiding ervan te beperken. Op andere testlocaties, zoals de Winterbeek, zijn ook aangelegde moerasgebieden (constructed wetlands) ontwikkeld om water vast te houden en metaalvervuiling verder te verminderen en milieurisico’s te elimineren.

Wat is de rol van ARCHE Consulting in dit project?
Ecotoxicologische impact voorspellen

ARCHE Consulting is een specialist in het inschatten van ecotoxicologisch effect in water, bodem en het waterbodem compartiment. Klassiek gebeurt deze lokale impact analyse aan de hand van biotoetsen. Maar in dit project wordt gebruik gemaakt van doorgedreven eco-modelleringsbenaderingen die zijn ontwikkeld en toegepast door ARCHE Consulting in meerdere projecten. Deze modellen voorspellen de impact van onze innovatieve bodemsaneringstechnieken op het populatieniveau van representatieve soorten en helpen zo de ecologische draagkracht van het milieu beter in te schatten. Vragen die hierbij beantwoord worden zijn: wat is de toxicologische impact van een concentratieverandering op bepaalde organismen? Wat is de beschikbaarheid van een bepaalde schadelijke stof? Door antwoorden te verschaffen, helpt ARCHE Consulting besluitvormers locatie-specifieke drempelwaarden op te leggen voor verontreinigende stoffen in de waterbodems van waterlopen, waardoor onze methoden veilig en effectief zijn.

LIFE NARMENA is een project van de Vlaamse overheid, gefinancierd door de Europese Commissie (www.narmena.com).

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is coördinator van het project en verantwoordelijk voor de uitvoering ervan in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt, de eigenaars en beheerders van de natuurgebieden. De Vlaamse Milieumaatschappij, als waterloopbeheerder van de Laak en de Winterbeek, is ook partner in dit project. Onze deskundige partners op het gebied van bodemonderzoek en -sanering, fytoremediatie en eco-modellering zijn respectievelijk ABO NV, Bio2Clean bvba en ARCHE Consulting bvba.

 

ARCHE Consulting: uw ervaringsdeskundige

ARCHE Consulting heeft heel wat ervaring rond dossiers voor de goedkeuring in Europe van chemicaliën, biociden, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Onze experts begeleiden u door de complexe chemische regelgevingen om uw producten op de markt te brengen. Daarnaast brengen wij onze klanten ook een toegevoegde waarde door onderzoeksactiviteiten te koppelen aan risicobeoordelingspraktijken onder de verschillende Europese wetgevingen. Onze actieve deelname aan innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten houdt ons up-to-date omtrent de nieuwste ontwikkelingen in het veld. Ons doel is om deze nieuwe ontwikkelingen te vertalen naar praktische methoden die kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften van onze klanten.

Voor meer informatie over deze dienstverlening kunt u ons bereiken via: info@arche-consulting.be

 

Tekst: Karel Vlaeminck – Project Scientist en Karel Viaene – Senior Project Scientist
Meer info: www.arche-consulting.be

GERELATEERDE POSTS