Verstoppingsvrije pompen voor afvalwaterpompstation Mexicostraat

In het kader van de uitbreiding van de Antwerpse haven werd aan de Mexicostraat de voorbije jaren een nieuw ondergronds afvalwaterpompstation gebouwd. Het station kwam er ter vervanging van het voormalige pompstation Royerssluis, dat zich in de uitbreidingszone van de belangrijke sluis bevond, en verpompt het stedelijk afvalwater naar de zuiveringsinstallaties op Antwerpen-Zuid. Om het relatief lange traject vlot en zonder uitval te kunnen overbruggen, werd het station uitgerust met twee Hidrostal I16K pompen.

Ter voorbereiding op de uitbreiding van de Royerssluis werd op 3 februari 2020 het startschot gegeven voor grootschalige aanpassingswerken aan de rioleringsinfrastructuur van de stad Antwerpen grenzend aan het havengebied. De nieuwe infrastructuur staat in voor het transport van regen- en afvalwater van zowel de binnenstad als enkele aangrenzende districten en kadert tevens in de bescherming van de stad tegen overstromingen, zoals voorzien in het Sigmaplan.

Nieuw afvalwaterpompstation
De werken omvatten onder meer de constructie van het grootste vijzelgemaal van Vlaanderen, verantwoordelijk voor het transport van regenwater, alsook de bouw van een nieuw ondergronds afvalwaterpompstation. “Via het nieuwe pompstation in de Mexicostraat wordt afvalwater vanuit de binnenstad door een persleiding richting de rioolwaterzuiverinsinstallatie van Aquafin in Antwerpen-Zuid verpompt”, vertelt Maurice Visser van pompfabrikant Hidrostal. “Dat is best een lang traject, en het vergde dan ook bijzondere aandacht voor de pompkeuze. Uiteindelijk werd de klus geklaard met twee I16K pompen met een gemiddeld debiet van 1.950 m3/u.”

 

De keuze voor een éénkanaalswaaier met een relatief grote vrije doorlaat zorgt voor een extreem lage verstoppingsgevoeligheid.
Twee I16K pompen met een gemiddeld debiet van 1.950 m3/u verpompen het afvalwater tot in Antwerpen-Zuid.
Begin 2023 verhuisde Hidrostal Belgium van het verkoopkantoor op de Antwerpse Noorderlaan naar een groter kantoor met werkplaats en magazijn in Kapellen.

Betrouwbaarheid primeert
Net als alle andere pompen van Zwitsers producent Hidrostal gaat het in de Mexicostraat om schroefcentrifugaalwaaierpompen. “De keuze voor een éénkanaalswaaier met een relatief grote vrije doorlaat zorgt voor een extreem lage verstoppingsgevoeligheid. Wordt de pomp zoals vooropgesteld gebruikt, dan durven we zelfs van een 100% verstoppingsvrije werking spreken. Dat is in de afvalwaterbehandeling geen overbodige luxe, want er passeert natuurlijk wel eens wat. Bovendien levert het grote besparingen op. Elke verstopping gaat immers gepaard met stilstand, tijdverlies, kosten en potentiële schade aan de pomp. Een verstoppingsvrije werking in combinatie met een hoge efficiëntie inzake zowel debiet als energieverbruik zorgt dan ook voor de beste life cycle cost (LCC) of total cost of ownership (TCO).”

 

Dichter bij Belgische markt
Voor het afvalwaterpompstation in de Mexicostraat werden de pompen nog in de Nederlandse Hidrostal vestiging in Dordrecht samengebouwd, maar volgens Visser zal dat binnenkort, net als bijvoorbeeld onderhoud, gewoon in België gebeuren. Begin 2023 verhuisde Hidrostal Belgium namelijk van het verkoopkantoor op de Antwerpse Noorderlaan naar een groter kantoor met werkplaats en magazijn in Kapellen. “We zien onze activiteiten in België, zowel in rioleringsprojecten als in industrieel afvalwaterbeheer, stelselmatig groeien. Vandaar dat we ook hier rechtstreeks in alle nodige diensten en disciplines willen voorzien.”

 

 

www.hidrostal.com

GERELATEERDE POSTS

Milieucoördinator

Milieucoördinator

Bent u milieucoördinator en wilt u deelnemen aan boeiende thema's en bedrijfsbezoeken, terwijl u voldoet aan de 𝘃𝗲𝗿𝗽𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲 𝗯𝗶𝗷𝘀𝗰𝗵𝗼𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝟯𝟬 𝘂𝗿𝗲𝗻?Club Milieu, ontstaan door een samenwerking met Wiels,  biedt milieucoördinatoren van diverse bedrijven en organisaties...

Regenwater als waterbron

De voorbije jaren is de klimaatverandering van een “inconvenient truth” geëvolueerd naar een onvermijdelijke realiteit. Toenemende waterschaarste vormt daar een verontrustend onderdeel van. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieve waterbronnen voor hun...