Duurzaamheidsrapportering (CSRD) – extra opleiding vanaf 13 juni 2024

 

 

Transparant rapporteren over de duurzaamheid van uw bedrijfsvoering

 

 

De ambities van de Europese Commissie rond duurzaamheid liggen torenhoog. De Europese Green Deal streeft niet alleen naar een klimaatneutrale economie maar ook naar een duurzame groei van de economie, het aantrekken van investeringen en innovaties en het creëren van werkgelegenheid. Om dit te realiseren werden verschillende werkpaden geïnitieerd met nieuwe verplichtingen voor bedrijven, overheden en financiële instellingen. Meer dan ooit zal transparant gerapporteerd moeten worden over de duurzaamheid van de ondernemingen zelf.

Het opleidingstraject dat wij hier aanbieden bestaat uit drie modules waarvan de eerste twee in groep klassikaal doorgaan en de derde module een individuele begeleiding is in het bedrijf van de cursist.

 • Module 1: Op weg naar een duurzame bedrijfsstrategie
 • Module 2: Transparant rapporteren over de duurzaamheid van uw bedrijfsvoering
 • Module 3: Aan de slag met CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Bedrijfsleiders, duurzaamheidsverantwoordelijken, milieucoördinatoren, … van bedrijven en organisaties voor wie de nieuwe CSRD van toepassing is of die toeleveren aan bedrijven voor wie deze wetgeving van toepassing is.

Deze opleiding richt zich ook tot bedrijven die hier niet onder vallen en toch willen rapporteren, m.a.w. voor bedrijven die duurzaamheid willen integreren in hun strategie. Iedereen die meer wil weten over duurzaamheid en het Europese beleid errond. Bedrijfsleiders die nu reeds door hun klanten bevraagd worden rond duurzaamheid.

Methodologie

De eerste twee modules worden in groep gegeven waarbij theorie en praktijkcases of bevragingen met elkaar afgewisseld worden om zo de beste kennisoverdracht te bieden.

In de derde module bespreekt u de eigen case met de docente en wordt u individueel op weg geholpen met het uittekenen van de route naar een duurzame bedrijfsstrategie.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Module 1 (3 uren klassikaal in groep): Op weg naar een duurzame bedrijfsstrategie.

 • Het Europees kader van de Green Deal
 • Het actieplan voor een circulaire economie
 • De nieuwe CSRD wetgeving: wat, voor wie, wanneer?
 • Wat is een duurzame bedrijfsstrategie?  Waarom is het belangrijk? Voor wie is het belangrijk?
 • Wegwijs in termen als ESG (Environmental, Social, Governance), SDG’s (Sustainable Development Goals), materialiteitsanalyse

Module 2 (3 uren klassikaal in groep): Transparant rapporteren over de duurzaamheid van uw bedrijfsvoering.

Eind 2022 werd op Europees niveau de CSRD wetgeving goedgekeurd. De eerste verplichtingen zijn een feit voor de rapportering over het boekjaar 2024. Hoog tijd om nu te starten met de voorbereidingen!

 • Wat houdt zo’n duurzaamheidsrapport in?
 • Hoe keuzes maken waarover u wel of niet rapporteert?
 • Wat is er verplicht?
 • Voor wie is zo’n duurzaamheidsrapport belangrijk?
 • Wie zijn uw stakeholders?
 • Hoe vooruitgang meten?
 • Welke criteria kiest u best?
 • Hoe uw duurzaamheidsinspanningen valoriseren?
 • Verificatie van duurzaamheidsrapporten.

Module 3 (4 uren individueel bij de cursist): Aan de slag met CSRD.

Na de tweede module worden de deelnemende bedrijven aan het werk gezet met voorbereidend “huiswerk” om de opgedane kennis om te zetten in de praktijk. In deze module ligt het accent op het aftoetsen van een bedrijfseigen case. U wordt individueel begeleid in uw traject naar een duurzame bedrijfsstrategie en duurzaamheidsrapporteringen.

Hoe goed lukt het om hier zelf mee aan de slag te gaan? Waar liep het moeilijk? Waar is nog bijkomende informatie nodig? Na deze sessie heeft u een grondige kennis om de uitdagingen van de CSRD aan te gaan.

 

GERELATEERDE POSTS

Milieucoördinator

Milieucoördinator

Bent u milieucoördinator en wilt u deelnemen aan boeiende thema's en bedrijfsbezoeken, terwijl u voldoet aan de 𝘃𝗲𝗿𝗽𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲 𝗯𝗶𝗷𝘀𝗰𝗵𝗼𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝟯𝟬 𝘂𝗿𝗲𝗻?Club Milieu, ontstaan door een samenwerking met Wiels,  biedt milieucoördinatoren van diverse bedrijven en organisaties...

Regenwater als waterbron

De voorbije jaren is de klimaatverandering van een “inconvenient truth” geëvolueerd naar een onvermijdelijke realiteit. Toenemende waterschaarste vormt daar een verontrustend onderdeel van. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieve waterbronnen voor hun...