Ionuitwisseling slaagt erin PFAS uit drinkwater te verwijderen

Foto: Kurt Ardal Larsen, Operations Manager bij Tune Watermaatschappij, neemt een watermonster uit de nieuwe ionuitwisselingsunit die PFAS verwijdert.

Succesvolle verwijdering van PFAS bij een Deense watermaatschappij heeft aangetoond dat de ionuitwisselingstechnologie van EUROWATER alle PFAS-substanties uit drinkwater effectief elimineert.

Tune Watermaatschappij heeft recentelijk een belangrijke stap gezet richting veiliger drinkwater door een ionuitwisselingssysteem van EUROWATER te installeren. Dit systeem is specifiek ontworpen om PFAS-substanties effectief te verwijderen, waardoor schoon en veilig drinkwater voor de gemeenschap wordt gegarandeerd.

De weg naar deze prestatie begon in 2022, toen Tune Watermaatschappij verontrustende niveaus van PFAS-verontreiniging in de lokale drinkwaterputten ontdekte. Tests onthulden een mengsel van verschillende PFAS-verbindingen, waaronder PFOS, PFOA en PFHxS, met concentraties die de door de Deense autoriteiten vastgestelde limieten overschreden.

De verontreinigde putten zijn eigendom van de publieke autoriteiten in Denemarken. Gewoonlijk wordt grondwaterremediatie toegepast om te voorkomen dat verontreiniging zich verspreidt naar andere waterbronnen. In dit geval hebben de autoriteiten echter samengewerkt met Tune Watermaatschappij om het verontreinigde water te behandelen en het op drinkwaternormen te brengen, zodat het veilig is voor consumptie, in plaats van het naar een gemeentelijke rioolwaterzuiveringsinstallatie te sturen.

EUROWATER werd geselecteerd om het waterbehandelingssysteem te ontwerpen nadat het bedrijf eerder met succes een watermaatschappij op het Deense eiland Fanø had geholpen met soortgelijke PFAS-uitdagingen.

Succesvolle proefstudie

Vergeleken met het water op Fanø bevatte het water in Tune aanzienlijk meer PFAS-substanties. EUROWATER initieerde daarom een proefstudie om te testen of ionuitwisseling ook de optimale oplossing in Tune zou zijn.

“Op basis van onze uitgebreide ervaring met verschillende PFAS-verwijderingstechnologieën in industriële omgevingen, waren we ervan overtuigd dat ionuitwisseling de weg vooruit was in dit geval. Ons team van deskundigen op het gebied van ionuitwisseling vond de berekeningen veelbelovend, maar we moesten het in de praktijk testen om 100% zeker te zijn,” zegt Oleksandr Sadchykov, Hoofd Verkoop bij EUROWATER.

De proeftest bevestigde de berekeningen: de ionuitwisselingsharsen verwijderden alle PFAS-substanties zo effectief dat ze niet meer konden worden gemeten in het water.

Nieuw ionuitwisselingssysteem in gebruik genomen

EUROWATER begon met het ontwerp en de fabricage van een volledig ionuitwisselingssysteem, en in april ging het nieuwe systeem in werking bij Tune Watermaatschappij. Het systeem heeft een capaciteit van 20 m³/u en zal jaarlijks ongeveer 300.000 m³ schoon drinkwater leveren.

“Ik ben erg blij dat EUROWATER ons heeft geholpen een oplossing te vinden waarmee we PFAS-vrij drinkwater aan onze consumenten kunnen leveren, terwijl het ook economisch haalbaar en eenvoudig te bedienen is,” zegt Operations Manager Kurt Ardal Larsen van Tune Watermaatschappij.

Momenteel heeft EUROWATER ionuitwisseling voor PFAS-verwijdering geïnstalleerd in Denemarken, Zweden, Nederland en België. Op basis van deze ervaringen wordt een standaard ionuitwisselingsoplossing ontwikkeld ten behoeve van andere door PFAS aangetaste watervoorzieningen.

“De behandeling van PFAS-verontreinigd water is complex en er is geen standaardoplossing. Het is de samenstelling van de stoffen in het water die bepaalt of koolstoffiltratie of ionuitwisseling de beste keuze is. Maar met onze overtuigende resultaten uit zowel Denemarken als andere Europese landen, zal ionuitwisseling duidelijk een belangrijke rol spelen in het oplossen van toekomstige uitdagingen met verontreinigd grondwater,” concludeert Oleksandr Sadchykov.

Over Eurowater

EUROWATER ontwikkelt en fabriceert betrouwbare waterbehandelingssystemen. De expertise en oplossingen van het bedrijf op het gebied van zuiver water overstijgen grenzen via 24 lokale verkoop- en servicekantoren. Hierdoor heeft EUROWATER zich gepositioneerd als een van de toonaangevende leveranciers in Europa van waterbehandelingsoplossingen voor ketelwater, proceswater, koelwater, spoelwater en drinkwater. Sinds 2020 maakt het bedrijf deel uit van Grundfos, waarmee het de wereldwijde ambities van Grundfos ondersteunt om oplossingen te pionieren voor de water- en klimaatuitdagingen van de wereld.

Ionuitwisseling voor PFAS-verwijdering

Ionuitwisselingstechnologie maakt gebruik van speciale harsen om PFAS-substanties uit verontreinigd grondwater te vangen. Na verloop van tijd raken de harsen verzadigd met PFAS en moeten ze worden vervangen. Terwijl actieve kool, dat ook wordt gebruikt voor PFAS-behandeling, slechts enkele maanden meegaat, zijn ionuitwisselingsharsen effectief gedurende meerdere jaren voordat ze vervangen moeten worden.

Verlaagde PFAS-limieten

Verschillende landen hebben strengere limieten voor PFAS in drinkwater vastgesteld dan die welke zijn gespecificeerd door de Europese Drinkwater Richtlijn. Enkele van de meest restrictieve zijn Denemarken (2 ng/L), Zweden en België (4 ng/L), en Nederland (4,4 ng/L).

GERELATEERDE POSTS