België scoort goed in studie naar veerkrachtige elektriciteitssystemen

België hoort bij de landen met het hoogste potentieel om de veerkracht van het elektriciteitssysteem te verbeteren door zonne-energie en noodomvormers in te zetten in woningen. De Noord-Europese landen scoren daarentegen het minst goed.

Recent publiceerde Sweco de studie naar de veerkracht van ons elektriciteitssysteem. Die laat zien dat zonne-energie een belangrijke rol kan spelen bij het matigen van de effecten van stroomonderbrekingen, door de toegang tot essentiële basisnoden en openbare diensten te voorzien.

Tijdens stroomonderbrekingen kan noodstroom met een lage capaciteit vitale functies ondersteunen, zoals mobiele communicatie tussen de burgers en de overheid, toegang tot water of het opladen van basisapparaten. Een veelbelovende oplossing is de noodstroom die wordt opgewekt met zonnepanelen in woningen, in combinatie met noodomvormers overdag, of hybride omvormers met volledige back-upbatterijen.

‘Op Terbekehof hebben we een energiegemeenschap opgericht van vijf bedrijven en een collectieve waterbuffer. De groeiende belangstelling van de andere bedrijven op het terrein wijst op een trend naar duurzame, veerkrachtige bedrijventerreinen. Zodra de wetgeving het toelaat, zullen we de ‘eilandmodus’ activeren voor constante stroomvoorziening tijdens stroomonderbrekingen. Dit is een grote sprong voorwaarts in energieveerkracht,’ zegt Daan Ongkowidjojo, Manager Energy for Society bij Sweco Belgium.

Aangezien standaard netgekoppelde zonne-energiecentrales om veiligheidsredenen stoppen met het opwekken van elektriciteit tijdens stroomonderbrekingen, spelen omvormers een cruciale rol. Noodomvormers, ontworpen om kleinere belastingen aan te sluiten zonder dat er batterijen nodig zijn, maken het mogelijk essentiële apparaten te laten werken tijdens stroomonderbrekingen. Hybride omvormers, die batterijen of andere vormen van opslag integreren, bieden een uitgebreidere oplossing maar zijn een stuk duurder.

De onderzochte landen groeit het gebruik van zonne-energiesystemen als gevolg van de energietransitie, dalende prijzen voor zonne-energie, subsidies en strengere regelgeving. Duitsland is de leider wat betreft geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit, terwijl Nederland de hoogste capaciteit per capita heeft. België staat op de derde plaats wat betreft geïnstalleerde capaciteit per capita en op de tweede plaats wat betreft potentiële veerkracht tegen 2028.

‘De opmerkelijke groei van gedistribueerde fotovoltaïsche systemen in België getuigt van een sterk engagement voor hernieuwbare energie. Door 400 euro extra te investeren, kunnen bewoners zich verzekeren van ononderbroken stroomvoorziening, zelfs tijdens onvoorziene pannes,’ voegt Alexandra Lybaert, Program Manager Energy Transition bij Sweco Belgium, daaraan toe.

De studie verkent ook het theoretische potentieel voor een betere veerkracht in kritieke infrastructuur, zoals waterbeheer en mobiele communicatie, door zonne-energieoplossingen te integreren of ze in de buurt van zonne-energiecentrales te plaatsen.

www.swecobelgium.be

 

 

GERELATEERDE POSTS

Sweco sluit overeenkomst met FPC Risk

Ingenieurs- en architectenbureau Sweco heeft een Share Purchase Agreement met FPC Risk afgesloten. Dit bureau is koploper op vlak van fire safety voor verschillende sectoren over de hele wereld. Door de krachten te bundelen, beschikken we over een uitzonderlijk breed...

Sweco sluit overeenkomst met VENAC

Ingenieursbureau Sweco heeft een Share Purchase Agreement met VENAC afgesloten. Dit bureau is koploper op het vlak van akoestische studies voor de Belgische en Luxemburgse bouwmarkt. Door samen te gaan beschikken we over een uitzonderlijk breed serviceaanbod voor...