Eerste steen voor nieuw sorteercentrum voor uitgebreid PMD-afval in België

Eerste steen voor nieuw sorteercentrum voor uitgebreid PMD-afval in België

door | okt 5, 2020

Jan De Nul Group, Vauché S.A. en Val‘Up hebben vandaag in het bijzijn van Elio Di Rupo, Waals Minister-President, en Céline Tellier, Waals Minister van Milieu, de eerste steen gelegd voor een gloednieuw sorteercentrum in Ghlin, vlakbij Bergen in Henegouwen. Dit Design&Build contract ter waarde van 30 miljoen euro werd eind 2019 door Val’Up, nieuwe naam voor Valodec, de vereniging van Henegouwse intercommunales Idéa en Ipalle en private afvalsorteerbedrijven SUEZ en Vanheede, gegund aan de Tijdelijke Maatschap Jan De Nul-Vauché. Het centrum is een antwoord op de veranderde PMD-sorteerregels die in januari 2019 in België ingevoerd werden.

Val’Up geeft hiermee het startschot voor de bouw van haar nieuwste paradepaardje. Tijdelijke Maatschap Jan De Nul-Vauché zal het centrum Val’Up in Bergen in minder dan een jaar bouwen en operationeel maken, zodat Val’Up het uitgebreide PMD-afval kan ontvangen en verwerken. Eens operationeel zal het centrum tot 5.000 blauwe zakken per uur, of 50.000 ton afval per jaar kunnen verwerken. 

De civiele afdeling van bagger- en bouwbedrijf Jan De Nul Group zal instaan voor de realisatie van het centrum en de infrastructuurwerken. Vauché S.A., een Frans bedrijf uit Sedan gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van complete afvalverwerkingsinstallaties, zal instaan voor het sorteersysteem zelf.

Val’Up, meer sorteren dus meer recycleren

Vandaag staat Valodec met haar centrum in Cuesmes in voor het sorteren van PMD dat wordt opgehaald in een regio met meer dan 600.000 inwoners. Dat sorteercentrum werd meer dan 15 jaar geleden in gebruik genomen en is intussen toe aan een grondige vernieuwing om te beantwoorden aan de hedendaagse vereisten voor het sorteren en recycleren van de verschillende materialen die via PMD-zakken of containerparken worden ingezameld.

De site van Val’Up speelt dus in op een concrete behoefte: huishoudelijke verpakkingen optimaal sorteren, zodat nog meer afval kan worden gerecycleerd. Het sorteercentrum Val’Up zal niet alleen innoverend, maar ook evolutief zijn, aangezien het zich zal kunnen aanpassen aan de huidige uitbreiding en de toekomstige evoluties op het vlak van de sorteerrichtlijnen. De industriële installatie, die in de zomer van 2021 operationeel zal zijn, zal tegelijk nieuwe soorten plastic en het gebruikelijke PMD-afval kunnen sorteren.

 Circulair sorteercentrum stelt een voorbeeld voor de sector

Met dit project krijgt TV Jan De Nul-Vauché de kans om een hypermodern sorteercentrum te bouwen. Val’Up Mons zal met zijn omvang en sorteertechnieken een voorbeeld stellen voor de sector.

Aan de ingang van het terrein komt een groot opslagbad voor plastics, groter dan vijf olympische zwembaden. Meer dan 50 machines en 150 transportbanden zullen het uitgebreide PMD-afval sorteren. Om het verwachte kwaliteitsniveau te garanderen, wordt het centrum uitgerust met de meest geavanceerde technieken: 20 optische sorteringen, lucht- en ballistische afscheiders. Eenmaal gesorteerd op soort, kleur en grootte, worden de kunststoffen samengeperst in kubussen. De lokale afvaldienst Fost Plus zal instaan voor de verkoop van deze restfracties.

www.envisan.be

GERELATEERDE POSTS

Zeegrasvelden beschermen kust en beperken klimaatimpact

UGent heeft met steun en medewerking van Jan De Nul Group, DEME Group, en het Portugese maritieme instituut CCMAR een Baekeland-mandaat ontvangen voor haar doctoraatstudie ‘PLANT ME’. Dit onderzoek naar een duurzame bescherming van kwetsbare kustgebieden richt zich op...