Jan De Nul tekent Ørsted’s Hornsea 3 export-kabelcontract

Jan De Nul Group en Ørsted hebben het exportkabelcontract getekend voor het Hornsea 3 offshore windmolenpark in het VK. Jan De Nul Group zal verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van de zeebodem, het transport, de installatie en de bescherming van 350 km DC-exportkabels die het windmolenpark verbinden met het Britse elektriciteitsnet.

Kabelinstallatieschip Connector is een van de schepen dat op het Hornsea 3 project zal werken.

Het Hornsea 3 offshore windmolenpark ligt 160 km uit de kust van Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk. Met zijn capaciteit van 2,9 GW wordt dit windpark het grootste individuele offshore windpark tot nu toe en brengt het de totale capaciteit van de Hornsea offshore windzone op 5,4 GW, het grootste ter wereld.

De twee DC-exportkabels zullen samen 350 km lang zijn en het windmolenpark verbinden met het nationale elektriciteitsnet. Hornsea 3 zal genoeg hernieuwbare elektriciteit opwekken om 3,3 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien.

Wouter Vermeersch, manager offshore kabels bij Jan De Nul Group: “We zijn er trots op Ørsted te kunnen ondersteunen bij de bouw van ’s werelds grootste individuele offshore windpark door 2,9 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet van het Verenigd Koninkrijk. Dankzij onze samenwerking met Ørsted, waaronder recente projecten zoals de monopile installaties voor Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3 in Duitsland, blijven we samen bouwen aan de energietransitie.”

Jan De Nul Group zet verschillende schepen in om de beste service te kunnen bieden.

Dankzij zijn uitgebreide en diverse offshore vloot levert Jan De Nul Group de optimale diensten om zijn klanten te helpen bij de overgang naar hernieuwbare energie. Voor de installatie en bescherming van de DC-exportkabels zet het bedrijf verschillende schepen in. De kabellegschepen Isaac Newton en Connector zullen de kabels vervoeren en installeren, en om de kabels te beschermen zullen verschillende begravingsoplossingen worden gebruikt, waaronder het rots-installatieschip Simon Stevin dat tot 150.000 ton rots zal installeren om de kabels te beschermen. De werkzaamheden beginnen in 2025 en zullen naar verwachting begin 2027 voltooid zijn.

Over Jan De Nul Group

Jan De Nul Group is een wereldwijd opererend familiebedrijf dat complexe uitdagingen van onze hedendaagse samenleving oplost. Onze getalenteerde mensen ontwikkelen duurzame oplossingen die bijdragen tot de energietransitie en de toekomst van de volgende generatie veiligstellen.

Onze deskundigheid berust op vijf hoofdactiviteiten: offshore energie, bagger- en maritieme bouwwerken, civiele bouwwerken, milieuactiviteiten en projectontwikkeling. We maken de productie van offshore energie mogelijk en houden waterwegen op diepte. We bouwen nieuwe havens en creëren extra land. We realiseren complexe infrastructuurwerken en zetten elk type gebouw neer. We bestrijden vervuiling in welke vorm dan ook. Van ontwerp en engineering tot uitvoering en onderhoud, wij “ontzorgen” onze opdrachtgevers met totaaloplossingen die één, meerdere of zelfs alle activiteiten combineren. – www.jandenul.com

GERELATEERDE POSTS

Regenwater als waterbron

De voorbije jaren is de klimaatverandering van een “inconvenient truth” geëvolueerd naar een onvermijdelijke realiteit. Toenemende waterschaarste vormt daar een verontrustend onderdeel van. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieve waterbronnen voor hun...

Waterzuivering: Een Bron van Groene Energie

Anaerobe waterzuiverings-installaties kunnen biogas produceren, een bron van groene energie die op verschillende vlakken kan ingezet worden bij bedrijven. Van energienetten naar aandrijving van warmtepompen: ontdek enkele opties om van uw waterzuiveringsinstallatie...