Efficiëntie beheersen

Efficiëntie beheersen

door | feb 3, 2021

Nieuwe regelmodus levert betere prestaties

Energiekosten besparen in plaats van overdruk creëren: dat was Wilo’s belangrijkste doelstelling toen het de synchrone regeling voor variabele druk (p-v) ontwikkelde. De nieuwe regelmodus betekent een grote stap voorwaarts met het oog op de toekomstige wettelijke vereisten van de energie-efficiëntie-index (EEI). “Door de reeds beschikbare bedrijfsmodi uit te breiden met synchrone regeling voor variabele druk, optimaliseren we de energie-efficiëntie van het gehele systeem. Zo voorkomen we ongunstige bedrijfstoestanden,” zegt product manager Roman Zielinski. “We hebben de regelmodus voor variabele druk ontwikkeld in de veronderstelling dat buiswrijvingsverlies van het te voeden systeem een positief verband houdt met de volumestroom.” Dit betekent dat bij een kleiner debiet waarschijnlijk minder hydraulisch vermogen nodig is om het kleinere buiswrijvingsverlies te compenseren. In plaats van een horizontale constante drukcurve aan te houden, beweegt het systeem zich langs een rechte lijn met variabele druk, als functie van de volumestroom. Een schakelaar dient om de gradiënt van de lijn in te stellen. Dit gebeurt door de afsteldruk bij nuldebiet in verhouding tot het instelpunt bij maximaal debiet te bepalen. De nieuwe modus zit standaard op de SiBoost Smart Helix VE, SiBoost Smart MVISE en SiBoost Smart Helix Excel drukverhogingsinstallaties.

Optimaal gecombineerd voor energie-efficiëntie

De regelmodus bestaat uit twee delen: de regeling met variabele druk en de synchrone functie. In tegenstelling tot constante drukregeling (p-c) zorgt de regelmodus p-v voor drukveranderingen die lineair verlopen met het debiet, waardoor variabele druk ontstaat. De lagere persdruk bij gedeeltelijke lading vergt minder vermogen en energie, en tegelijk zijn er minder drukschommelingen aan de aftappunten. De nieuwe synchrone functie waarmee de multipompsystemen naast de variabele drukregeling standaard zijn uitgerust, laat verschillende pompen optimaal werken op het vlak van algemene efficiëntie en foutenlast. Anders dan bij de gekende ‘Vario’-functie hangt de nauwkeurige snelheidsregeling niet enkel af van de piekbelastingpomp, maar van alle actieve pompen met dezelfde snelheid. “Vroeger werden de pompen gradueel gestart, waardoor de ene pomp vaak met lagere snelheid liep dan de andere. Alle pompen met dezelfde snelheid laten draaien is niet alleen energetisch slimmer, het vraagt ook minder vermogen en het is hygiënischer omdat er geen roerende beweging meer ontstaat bij minimale snelheid zonder stroom,” zegt Zielinski. Afhankelijk van het aantal pompen en het type, kan de regelmodus met variabele druk de EEI met 9 tot 11% verminderen. Synchrone werking zorgt voor een verlaging met nog eens 5 tot 7%. De totale reductie met ongeveer 16% is een grote stap met het oog op de toekomstige efficiëntievereisten op de Europese en internationale markt. Een gemiddelde energiebesparing van 16% betekent immers een aanzienlijk economisch en ecologisch voordeel. Bovendien beperkt de nieuwe bedrijfsmodus het lawaai en de trillingen tot een minimum: “Uit tests met de nieuwe regelmodus bleek dat we de trillingen in de fabriek konden verminderen, waardoor de onderdelen natuurlijk minder slijten,” legt de deskundige van Wilo uit. “Bovendien is het geluidsniveau tijdens bedrijf beduidend lager, wat aangenaam is omdat de pompen veel minder vaak op maximale snelheid moeten draaien.” 

Behoud de controle met Wilo Assistant

Verlies door buiswrijving is in elk gebouw anders, en dus vraagt de regelcurve ook een andere instelling. De app Wilo Assistant en de geïntegreerde tool ‘Set-up optimiser SiBoost’ maakt een eenvoudige berekening van het percentage van de druk bij nuldebiet vergeleken met de resulterende vereiste nominale druk. Meestal is deze 75 tot 95%. In het eerste kwartaal van dit jaar zullen we een inleiding en beknopte instructies publiceren. Wilo Assistant brengt de wereld van hoogefficiënte pomptechnologie naar de smartphones en tablet-pc’s van HVAC-installateurs en TGA-planners. De gratis app Wilo Assistant is een gebruiksvriendelijke hulp bij planning, klantenadvies en installatie.

Over WILO

WILO SE is één van de meest toonaangevende fabrikanten wereldwijd van pompen en pompsystemen voor gebouwen, waterbeheer en industrie. Met slimme oplossingen die mensen, producten en diensten met elkaar verbinden, tracht de Wilo groep de digitale pionier in zijn sector te worden. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 7.800 medewerkers in dienst. De Belgische dochteronderneming heeft in haar meer dan 90-jarige geschiedenis een niet onaanzienlijke bijdrage tot dit succesverhaal geleverd. WILO stelt in ons land 38 gekwalificeerde personeelsleden tewerk voor de verkoop en service aan distributeurs, installateurs en professionele eindgebruikers. 

www.wilo.be

 

GERELATEERDE POSTS

‘Ready2Reuse’: tweedehands is eersteklas

Het gebruik van tweedehands auto-onderdelen bij reparaties is nog niet algemeen gangbaar in België en daar wil Febelauto iets aan doen. Met het door VLAIO gesteunde project 'Ready2Reuse' zet Febelauto de voordelen van tweedehandsonderdelen in de verf. Want tweedehands...