Lawaaibestrijding: pak geluidsoverlast in de industrie aan bij de oorzaak

23 · 2 · 21

Lawaaibestrijding: pak geluidsoverlast in de industrie aan bij de oorzaak

door | feb 23, 2021

Omkasting: pak geluidsoverlast in de industrie aan bij de oorzaak
 

Industrie is een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Toch leven de twee niet altijd in harmonie, met dank aan onder andere onze  oren. Geluidsoverlast blijft een gevoelige kwestie en nieuwe technologieën en evoluties zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om de geluidsnormen na te leven.

Maar wat houden die normen nu juist in? En beter: hoe industriële geluidsoverlast bestrijden?

Wat zijn de normen voor industriële geluidsoverlast?

De VLAREM II-normering maakt een onderscheid tussen normen voor geluidsoverlast in open lucht en binnenshuis.

Voor open lucht gelden volgende maximumnormen voor gebieden gelegen op minder dan 500 meter van industriegebieden:

  • Overdag, van 7u tot 19u: 50dB(A)
  • ‘s Avonds, van 19u tot 22u: 45dB(A)
  • ‘s Nachts, van 22u tot 7u: 40db(A)

Wat wil dat concreet zeggen? Dat het niet luider mag zijn dan stevig gefluister.

Binnenshuis mag er nog minder geluidsoverlast zijn. Daarvoor gelden deze normen:

  • Overdag, van 7u tot 19u: 36dB(A)
  • ‘s Avonds, van 19u tot 22u: 31dB(A)
  • ‘s Nachts, van 22u tot 7u: 31db(A)

Dat is zelfs nog stiller dan gefluister!

Gemakkelijk is het alleszins niet om zware industriële processen en machines zodanig te dempen dat u het een halve kilometer verder amper hoort. Wanneer er geluidsoverlast is moeten eerst de pijnpunten worden geïdentificeerd en daar moeten concrete oplossingen aan gekoppeld worden. Bovendien is geen enkel bedrijf hetzelfde: u heeft dus absoluut een akoestische oplossing op maat nodig.

Wat u zoekt zijn duurzame oplossingen met een lange levenscyclus die uw impact op de omgeving minimaliseren én conform de huidige VLAREM-normering zijn.

Laten we even kijken naar hoe industriële lawaaibestrijding in z’n werk gaat.

DOX geluid Milieugids

De voordelen van industriële lawaaibestrijding

Hoe minder lawaai uw bedrijf maakt, hoe beter, toch? Er zijn verschillende stakeholders die die mening delen.

Om te beginnen komen er minder klachten binnen van buurtbewoners die uw machines tot in hun huis of tuin horen draaien.

Naast de buurtbewoners genieten uw werknemers ook van de voordelen van lawaaibestrijding. Luide omgevingen zorgen niet alleen voor gehoorschade, maar ook voor stress die leidt tot een hogere hartslag en bloeddruk. Het gevolg spreekt voor zich: werknemers kampen op den duur met een gebrek aan energie en motivatie.

Ten slotte is er de kwestie van het milieu. Hoe minder u de omgeving ‘vervuilt’ met geluid, hoe beter voor de biodiversiteit.

Hoe start u met industriële lawaaibestrijding?

Lawaaibestrijding doet u nooit alleen, maar altijd in samenwerking met een partner. DOX Noise Control verzorgde zo al de lawaaibestrijding voor tal van industriële spelers, met altijd een geslaagd resultaat.

De eerste stap in elk proces van lawaaibestrijding bestaat erin dat u de nulsituatie bekijkt. Welke factoren zorgen vandaag voor geluidsoverlast in de omgeving? En vooral: hoeveel geluidsoverlast. Een teveel van 5dB is veel sneller opgelost dan een van 20dB.

Voor een grondige studie doet u best beroep op een gespecialiseerd akoestisch studiebureau. Zij doen een professionele meting en identificeren alle pijnpunten.

Voor de concrete toepassingen en oplossingen komt u bij ons terecht. Op basis van de bevindingen van het studiebureau leveren we advies op maat. Er wordt dan meteen een plan in gang gezet om de geluidsoverlast uit de wereld te helpen.

Kortom: u stelt samen met de expert een totaalplan van aanpak op, volledig op maat van uw bedrijf en de bijhorende processen. Dit bevat alle oplossingen die ervoor zorgen dat geluidsoverlast iets uit het verleden is. Denk dan aan:

  • Ventilatieroosters voor technische ruimtes, fabrieken of koeltorens.
  • Omkastingen die het lawaai van motoren of generatoren dempen.
  • Geluidspanelen die divers ingezet kunnen worden op laad- en loszones of rond zware machines.
  • Geluiddempers die zowat overal in een industriële setting toepasbaar zijn.

Stuk voor stuk gemaakt voor de specifieke noden van een industriële omgeving.

Wat is uw plan tegen lawaaibestrijding?

Al meer dan 40 jaar verzorgt DOX de lawaaibestrijding van industriële partijen. Dat maakt dat we een grote dosis ervaring hebben om geluidsoverlast aan te pakken.

Heeft u zelf enkele uitdagingen qua lawaaibestrijding? Contacteer ons! Samen zorgen we ervoor dat uw geluidsoverlast verdwijnt.

GERELATEERDE POSTS

Ecologische drinkwatersystemen op de werkvloer

Ameauré staat bekend om zijn innovatieve drinkwatersystemen die op een duurzame manier zorgen voor schoon en verfrissend drinkwater. Met een scala aan staande dispensers en tafelmodellen biedt Ameauré oplossingen voor verschillende omgevingen en behoeften. Wat deze...

High purity water voor biotechbedrijf Glycom

Het Deense Glycom is een particulier en onderzoeksgericht biotechbedrijf met een bijzondere expertise in humane melk oligosachariden - de oligosachariden aanwezig in moedermelk, beter gekend als HMO’s. Omdat water in het HMO-proces een belangrijke rol speelt, deed het...