Met een verwerkingscapaciteit van zo’n 1 miljoen ton per jaar is Bioterra één van de grootste spelers op de recyclage- en minerale afvalmarkt. De pionier in grondreiniging heeft in het voorjaar een unieke demo uitgevoerd in een particuliere woning in Maasmechelen. Bioterra plaatste daar een circulaire dekvloer, een dekvloer zónder cement, met alleen maar gerecycleerde aggregaten, een uniek ontwikkelde eco-binder én natuurlijke vezels.
Bioterra heeft een aantal onderzoeksprojecten lopen waar ze in één van deze projecten een receptuur ontwikkeld heeft voor een chapemengsel dat is opgebouwd uit 100% gerecycleerde grondstoffen en waar het gebruik van cement volledig overbodig wordt.
Wouter Vermin, directeur van Bioterra: “Iedereen is omwille van de druk op CO2 die omlaag moet, op zoek naar alternatieven voor cement, en wij zijn erin geslaagd een eco-binder te creëren en toe te passen die 60% minder CO2 genereerde tijdens productie. De natuurlijke vezels die we daarbij gebruikten, voorkomen krimp. We hebben op deze manier een heel duurzaam mengsel voor chapetoepassingen kunnen maken. En dat is iets dat toch wel erg uniek is.”
Recuperatie van afvalstoffen
Duurzaamheid staat bovenaan op de agenda van Bioterra. “Bioterra is gespecialiseerd in het verwerken van verontreinigde gronden en andere minerale afvalstoffen, waar we maximaal inerte en hernieuwbare fracties recupereren en opnieuw in omloop brengen. Deze materialen komen uit de onderhoud van rioleringen en het vegen van straten, maar ook uit bouw- en sloopafval, één van de grootste afvalstromen in België. Daar krijgen wij een fijne deelfractie van en zo produceren we nieuwe hoogwaardige eindproducten en nieuwe grondstoffen, zoals dus ook de aggregaten die we gebruiken in onze chape. Het mengsel heeft een iets grotere dichtheid, maar het geleidt de warmte beter, wat maakt dat de circulaire dekvloer ook energie-efficiënter is. Bovendien hebben diverse tests duidelijk gemaakt dat deze gerecycleerde en gewassen granulaten in diverse hoogwaardige toepassingen kunnen gebruikt worden en dit zonder verlies van kwaliteit. Enkel het normeringskader is nog niet 100% klaar voor de intrede van gerecycleerde granulaten. Alles wordt ook grondig getest inzake toepasbaarheid. We hebben bijvoorbeeld een professionele plaatser gevraagd om ons mengsel te maken, te pompen en te gieten zoals hij dat anders doet met een traditionele cementgebonden chape. Geen verschil in gebruik dus, wat maakt dat het gebruiksgemak hetzelfde is en dat het de weg vrijmaakt voor een toepassing op grotere schaal van deze duurzame en circulaire dekvloer”, aldus dhr. Vermin.
Bioterra viert dit jaar haar 25-jarig bestaan en heeft een hele transitie afgelegd van pur sang grondreiniger/saneerder over afvaltransformator tot producent van hoogwaardige gerecycleerde granulaten.