What’s cooking? en Eco-Vision: samen richting waterhergebruik

Wommelgem – As – Waregem . 23/03/2024

De Europese voedingsgroep ‘What’s Cooking?’ en de waterbehandelingsspecialist Eco-Vision slaan de handen in elkaar om van waterhergebruik een prioriteit te maken. Het ‘water-as-a-service’ project in de fabriek in Wommelgem zorgt voor een maximale recuperatie van proceswater en werkt richting een gesloten waterkringloop. Resultaat? Een stevige waterbesparing van circa één olympisch zwembad, elke 10 uur.

‘What’s Cooking?’ is een Europese voedingsgroep met 12 vestigingen verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Polen en de UK. In maar liefst 37 landen tovert ‘What’s Cooking?’ elke dag makkelijk heerlijk eten op tafel. Duurzame consumptie is voor ‘What’s Cooking?’ een prioriteit. Het bedrijf legt de lat hoog. Maximaal gebruikmaken van hernieuwbare bronnen, 100% recycleerbare of “recycle-ready” verpakkingen tegen 2025 en nog dit jaar draaien met hernieuwbare energie op alle sites. Het zijn maar enkele van de duurzaamheidsdoelstellingen om elke dag groener te produceren. Ook het waterintensieve karakter van de voedselindustrie in zijn algemeen is een punt van aandacht. Het is cruciaal voor de voedingsindustrie om methoden te ontwikkelen en zo de impact op watervoorraden te minimaliseren.

Samen met Eco-Vision zet ‘What’s Cooking?’ een eerste project op poten rond recuperatie van proceswater. Het afvalwater van de productielijn in Wommelgem, ook wel eff luent genoemd, wordt sinds jaar en dag biologisch gezuiverd. Zonder verdere behandeling is het water onbruikbaar en wordt het geloosd conform de milieuwetten. Door het water echter verder te zuiveren, wordt hergebruik mogelijk. Eco-Vision, met vestigingen in As en Waregem, ontwikkelde een CCRO (Closed Circuit Reverse Osmosis)-oplossing in combinatie met glasfiltratie. Na de biologische behandeling wordt het effluent gerecupereerd en vervolgt het zijn weg doorheen drie glasfilters. Glas is het ideale medium om resterende biologische fractie op te vangen. Het water wordt daarna door een omgekeerde osmose installatie, type CCRO, geleid. Hierbij wordt water onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan geperst om de laatste onzuiverheden te verwijderen. CCRO onderscheidt zich dankzij het gebruik van een intern gesloten circuit.

Het systeem is ontworpen om waterverlies tot een minimum te beperken. In traditionele omgekeerde osmose systemen wordt een deel zoutwater, dat niet door het membraan passeert, als afvalwater afgevoerd. CCRO-systemen minimaliseren het afvalwater. Na de behandeling door de CCRO krijgt het water een ontsmettende chloordioxide-injectie. Zo kan het opnieuw ingezet worden als hoogwaardig water in de productie. Is er meer water nodig, dan treedt een tweede systeem met grondwater in actie om het hergebruikte water aan te vullen. Het grondwater wordt door middel van een zandfilter en een upflow waterontharder behandeld tot bruikbaar water. In geval van waterschaarste is er ook nog een derde en laatste back-up systeem met leidingwater. Ook het leidingwater vloeit eerst doorheen een waterontharder. Daarbij wordt calcium uit het water gehaald om zo kalkaanslag tegen te gaan. Deze laatste fallback wordt enkel in nood geactiveerd, maar zorgt er wel voor dat de bedrijfscontinuïteit verzekerd is.

Dankzij de technologie en expertise van onze partner Eco-Vision en het goede projectwerk van onze ingenieur Tony Lanciers, zijn we vanaf nu in staat om het afvalwater uit het productieproces om te zetten tot drinkwater. Ondanks de drinkwaterkwaliteit die behaald wordt met de nieuwe installatie, zal het water voorlopig enkel gebruikt worden voor de reiniging van onze machines. We zetten ons gezuiverde afvalwater voortaan dus circulair in om zo minder afhankelijk te zijn van grondwater voor reinigingsdoeleinden. Als je denkt aan de veelvuldige en lange periodes van droogte van de voorbije jaren, dan helpen we de natuur en de grondwaterspiegel zeker een handje. De reststroom van de hergebruik installatie komt terecht in de installaties van Aquafin, die op hun beurt het restwater verder verwerken.

Art Picavet

Plant Manager , What's Cooking?

Het project met waterhergebruik is uniek voor ‘What’s Cooking?’ en bij uitbreiding de voedingsindustrie. De lozing wordt herleid tot enkel zouten en chlorides. Bovendien is CCRO een relatief nieuwe ontwikkeling en vereist de techniek specifieke kennis. Het systeem zorgt voor een veel hoger rendement dankzij een enkelvoudige installatie. Eco-Vision ontzorgt ‘What’s Cooking?’ dankzij een ‘water-as-a-service’ model. Hierbij staat Eco-Vision in voor de volledige engineering, bouw, het opereren en onderhouden van de installatie. ‘What’s Cooking?’ betaalt in ruil een vast bedrag per gerecupereerde kubieke meter water. Dankzij het hergebruik, slagen Eco-Vision en ‘What’s Cooking?’ er samen in om 30 m3/u te besparen. Dat staat min of meer gelijk aan één olympisch zwembad elke 10 uur.

GERELATEERDE POSTS

Milieucoördinator

Milieucoördinator

Bent u milieucoördinator en wilt u deelnemen aan boeiende thema's en bedrijfsbezoeken, terwijl u voldoet aan de 𝘃𝗲𝗿𝗽𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲 𝗯𝗶𝗷𝘀𝗰𝗵𝗼𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝟯𝟬 𝘂𝗿𝗲𝗻?Club Milieu, ontstaan door een samenwerking met Wiels,  biedt milieucoördinatoren van diverse bedrijven en organisaties...

Regenwater als waterbron

De voorbije jaren is de klimaatverandering van een “inconvenient truth” geëvolueerd naar een onvermijdelijke realiteit. Toenemende waterschaarste vormt daar een verontrustend onderdeel van. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieve waterbronnen voor hun...