PROJECT IN DE KIJKER: Omkasting lintzaag

PROJECT IN DE KIJKER: Omkasting lintzaag

door | dec 15, 2020

Geluidsbeheersing voor een veilige werkomgeving voor machine-operatoren

Werken in industriële productiehallen houdt ook in dat operatoren van zware machines geconfronteerd worden met geluidsoverlast gecreëerd door die machines zelf.

Een industriële producent van inpakmaterialen had de geluidsoverlast voor hun operatoren van een nieuw lintzaag zwaar onderschat ; een proces waarbij één grote rol folie of tape verzaagd wordt naar kleinere rollen die dan verpakt kunnen worden. Om een veilige en gezonde werkomgeving te verzekeren, werd beroep gedaan op DOX Noise Control’s geluidsisolerende omkastingen.

Oplossing: omkasting op maat

DOX Noise Control stond in voor het inmeten en uitwerken van de cabine, en voor het toezicht op de montage ervan.

Het bronspectrum van de te behandelen machine was heel hoog frequent. De meest geschikte oplossing bleek een redelijk grote omkasting te zijn, die over de gehele machine werd gemonteerd, tegen de achterwand van de hal.

Deze grote cabine (7,65 x 6,8 x 4 m) werd voorzien van deuren en ramen alsook doorgangen voor het nodige kabelwerk. Er werd ook staalconstructie voorzien voor de overspanning van de panelen. Op deze manier kon er een demonteerbaar dakdeel gecreëerd worden om zo toegang te verzekeren tot de machine opdat grote onderdelen in de toekomst gemakkelijk vervangen zouden kunnen worden.

De buitenkant van de cabine werd gecoat met een standaard RAL kleur, volgens de kleurwens van de klant.

Resultaat: 20 dB demping

De resultaten waren enorm positief. Zo is DOX Noise Control erin geslaagd om bijna 20dB te dempen ter hoogte van de bedieningspost. Dit werd vastgesteld a.d.h.v. een eenvoudige controlemeting.

Meetrapport
  • Geluidmeting voor, november 2019
    • 1. Bedieningspost op volle toerental zonder materiaal
    • 2. Bedieningspost tijdens zagen
  • Controlemeting na de plaatsing van de omkasting, oktober 2020
    • 3. Bedieningspost tijdens zagen met ventilatie
    • 4. Omgevingslawaai t.h.v. bedieningspost met ventilatie

 

Hierdoor kunnen de operatoren opnieuw op een veilige manier aan de slag met deze machine.

Interesse in een geluidsisolerende omkasting op maat van uw bedrijf? Contacteer DOX Noise Control voor meer informatie!

 

GERELATEERDE POSTS

Regenwater als waterbron

De voorbije jaren is de klimaatverandering van een “inconvenient truth” geëvolueerd naar een onvermijdelijke realiteit. Toenemende waterschaarste vormt daar een verontrustend onderdeel van. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieve waterbronnen voor hun...

Waterzuivering: Een Bron van Groene Energie

Anaerobe waterzuiverings-installaties kunnen biogas produceren, een bron van groene energie die op verschillende vlakken kan ingezet worden bij bedrijven. Van energienetten naar aandrijving van warmtepompen: ontdek enkele opties om van uw waterzuiveringsinstallatie...