Veel steden hebben geen plan voor het beheer van extreem weer

written by Sweco Belgium
07 · 10 · 21
Milieugids partner Sweco

Veel steden hebben geen plan voor het beheer van extreem weer

door | okt 7, 2021

Door de hevige regenval en overstromingen van deze zomer richten alle ogen zich op de watervoorziening en het waterbeheer in onze steden. Sweco stelt drie waterstrategieën voor om een systeemuitval te voorkomen.

Het nieuwste rapport van de IPPC (Intergovernmental Panel on Climate Change) luidt de noodklok over de verwoesting die wordt aangericht door vaker voorkomende en hevige regenval en overstromingen. Afgelopen zomer hebben we daar op veel plaatsen duidelijk bewijs van gezien. Tegelijkertijd zijn droogtes en watertekorten een realiteit geworden. Als het mondiale waterverbruik niet verandert, zal de vraag naar water het beschikbare aanbod in 2030 met 40% overstijgen als gevolg van de groeiende bevolking, de toegenomen verstedelijking, de klimaatverandering en een verschuiving in onze voedselconsumptie.

Het nieuwste Urban Insight-rapport belicht de uitdagingen die door ingenieurs en ontwerpers zijn geïdentificeerd en onthult potentiële baanbrekende innovaties in ondergrondse en oppervlaktewatersystemen die rechtstreeks van invloed zijn op onze gezondheid.

“Om een toekomst veilig te stellen met voldoende schoon water en een succesvol waterbeheer dat systeemstoringen voorkomt, stellen we drie waterstrategieën voor die ook de gezondheidsuitdagingen aanpakken. Ten eerste moeten we water en mensen weer de ruimte geven, ten tweede moeten we de natuur weer in steden introduceren, en ten derde moeten we afvalwater verminderen, hergebruiken en zuiveren”, legt Steven Raes uit, bio-ingenieur milieutechnologie bij Sweco Belgium en medeauteur van het rapport.

‘Healthy water cities’ is Sweco’s derde Urban Insight rapport over het thema gezondheid en welzijn, waarbij experts specifieke ideeën, oplossingen en wetenschappelijke bevindingen belichten die nodig zijn voor het plannen en ontwerpen van veilige en veerkrachtige toekomstige stedelijke omgevingen.

Voor meer informatie neemt u contact op met:

Geert Cools
Communication Advisor Sweco Belgium
+32 473 87 15 09,
geert.cools@swecobelgium.be

GERELATEERDE POSTS

Ecologische drinkwatersystemen op de werkvloer

Ameauré staat bekend om zijn innovatieve drinkwatersystemen die op een duurzame manier zorgen voor schoon en verfrissend drinkwater. Met een scala aan staande dispensers en tafelmodellen biedt Ameauré oplossingen voor verschillende omgevingen en behoeften. Wat deze...

High purity water voor biotechbedrijf Glycom

Het Deense Glycom is een particulier en onderzoeksgericht biotechbedrijf met een bijzondere expertise in humane melk oligosachariden - de oligosachariden aanwezig in moedermelk, beter gekend als HMO’s. Omdat water in het HMO-proces een belangrijke rol speelt, deed het...