Het zuiveren van PFAS-verontreinigd drinkwater op Fanø met behulp van een innovatieve waterzuiveringsinstallatie

 

EUROWATER’s hoofd drinkwater, Arne Koch (links), en chemisch ingenieur en productspecialist op het gebied van ionenuitwisselingstechnologie, Søren Duch-Hennings (rechts), zijn de twee sleutelfiguren in de ontwikkeling van de innovatieve installatie. (Foto: Christian Møller Stefffensen © Silhorko-Eurowater)

 

De hoge concentratie van de ‘forever chemical’ PFAS in het drinkwater op Fanø heeft voor grote bezorgdheid gezorgd. Maar er is nu een oplossing gevonden. Met behulp van geavanceerde ionenuitwisselingstechnologie heeft EUROWATER een zuiveringsmethode ontworpen die PFAS in drinkwater kan verwijderen. Naar verwachting zal een voltooide waterzuiveringsinstallatie op Fanø al eind dit jaar in gebruik worden genomen.

Aan het begin van het jaar werd de grenswaarde voor de concentratie van PFAS in drinkwater aanzienlijk verlaagd, van 100 naar twee nanogram per liter. Bij Fanø Vand is de PFAS-concentratie vier nanogram per liter, dus twee keer de nieuwe grenswaarde.

Dit leidde ertoe dat Fanø Vand actie ondernam en contact opnam met de Deense fabrikant van waterzuiveringsinstallaties, EUROWATER, die uitgebreide ervaring heeft met speciale oplossingen voor zowel waterzuiveringsinstallaties als de industrie.

“We stonden onder grote druk om een oplossing te vinden, omdat het natuurlijk belangrijk voor ons is om te voldoen aan alle voorschriften met betrekking tot de kwaliteit van ons drinkwater. Maar de oplossing was niet meteen duidelijk. We konden niet zomaar naar een leverancier gaan die een kant-en-klaar systeem had dat we konden installeren – dat bestond niet”, zegt Kaj Svarrer, voorzitter van het bestuur van Fanø Vand, en vervolgt:

“Onze samenwerking met EUROWATER gaat al lange tijd terug, en daarom was het voor ons vanzelfsprekend om hun hulp in te roepen om deze uitdaging op te lossen. Als klein bedrijf zonder een analyse- of onderzoeksafdeling zijn we sterk afhankelijk van goede zakenpartners waarop we kunnen vertrouwen voor hun expertise.”

Van succesvolle pilottest naar waterzuiveringsinstallatie op volledige schaal

Fanø Vand en EUROWATER zijn een pilottest gestart die al snel liet zien dat conventionele zuiveringsmethoden niet voldoende waren voor het water op Fanø. Daarom hebben de ingenieurs van EUROWATER een innovatieve testinstallatie ontworpen met geavanceerde ionenuitwisselingstechnologie.

“Normaal gesproken gebruiken we ionenuitwisselingshars om kalk of zout uit het water te verwijderen, maar een van onze ervaren chemische ingenieurs zag dat we met het juiste type ionenuitwisselingshars potentieel PFAS konden verwijderen”, zegt Arne Koch, Hoofd Drinkwater bij EUROWATER.

Het type ionenwisselaarhars dat in de nieuwe waterzuivering wordt gebruikt om PFAS uit het drinkwater te verwijderen. (Foto: Christian Møller Steffensen © Silhorko-Eurowater)

 

De ionenuitwisselingstechnologie bleek de juiste oplossing te zijn, en de resultaten spraken voor zich. De zuivering verlaagde niet alleen de PFAS-concentratie tot onder de grenswaarde, maar elimineerde deze volledig.

Metingen van het gezuiverde water lieten zien dat de PFAS-concentratie nu zo laag was dat de meetapparatuur het niet meer kon registreren. Concreet betekent dit dat de PFAS-concentratie zeker lager is dan 0,1 nanogram per liter, als er überhaupt nog iets aanwezig is.

“Het feit dat we erin zijn geslaagd om een ionenuitwisselingshars te vinden dat zo optimaal reageert op de ongewenste PFAS-verontreinigingen in het water, is een grote overwinning. We hadden het vermoeden dat het zou werken, maar we hadden geen kennis of ervaring om op terug te vallen. Dus we voelen dat we belangrijke nieuwe terrein hebben verkend in deze pilottest – zowel voor Fanø als voor andere waterzuiveringsinstallaties die mogelijk met soortgelijke uitdagingen te maken kunnen krijgen”, zegt Arne Koch.

De pilottest loopt al meer dan een half jaar, en de metingen tonen nog steeds een PFAS-concentratie ver onder de grenswaarde. Daarom ontwerpt en bouwt EUROWATER nu een waterzuiveringsinstallatie op volledige schaal op basis van het pilotproject. De installatie wordt naar verwachting eind dit jaar in gebruik genomen op Fanø en zal dan in staat zijn om maar liefst 150 m3 (150.000 liter) drinkwater per uur te zuiveren.

“Het was voor ons belangrijk dat we onder de grenswaarde konden komen, maar het is fijn om te weten dat met de nieuwe installatie de PFAS-concentratie in het drinkwater zoveel kan worden verlaagd dat het niet meer meetbaar is. Natuurlijk moeten we de ontwikkeling van de metingen blijven volgen, maar zowel wij als de autoriteiten waarmee we hebben gesproken, geloven oprecht dat de methode de juiste is,” concludeert Kaj Svarrer van Fanø Vand.

Totdat de nieuwe installatie klaar is, zal EUROWATER een tijdelijke koolstoffiltratie-installatie op Fanø opzetten, waardoor de PFAS-concentratie in het drinkwater op Fanø ongeveer 40 procent wordt verlaagd.

De weg van het water vanaf de boring tot aan de kraan op Fanø, nadat de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van EUROWATER is geïnstalleerd. Na de ionenuitwisselingsunit wordt een UV-desinfectie-unit toegevoegd om ervoor te zorgen dat het drinkwater ook volledig vrij is van bacteriën en virussen. (Illustratie: Christian Møller Steffensen © Silhorko-Eurowater)

Verder contact

Eurowater Belgium nv

Rozenstraat 7, 9810 Eke-Nazareth

Info.be@eurowater.com – 09/228.18.61

 

www.eurowater.be

 

GERELATEERDE POSTS

‘Ready2Reuse’: tweedehands is eersteklas

Het gebruik van tweedehands auto-onderdelen bij reparaties is nog niet algemeen gangbaar in België en daar wil Febelauto iets aan doen. Met het door VLAIO gesteunde project 'Ready2Reuse' zet Febelauto de voordelen van tweedehandsonderdelen in de verf. Want tweedehands...